Keresés

183,15Ron
137,36Ron

Schulek Frigyes - Farbakyné Deklava Lilla
Holnap Kiadó
1841-1919

Schulek Frigyes (1841-1919) neve √°ltal√°ban csak a M√°ty√°s-templom √©s Hal√°szb√°stya √©p√≠t√©szek√©nt ismert. Sz√°rmaz√°sa, szem√©lyis√©ge √©s √©let√ļtja kicsit hom√°lyban van, csak√ļgy mint a t√∂bbi alkot√°sa. Mozgalmas di√°k√©vei ut√°n, majd a budapesti MŇĪegyetemen elt√∂lt√∂tt egy √©v ut√°n a b√©csi K√©pzŇĎmŇĪv√©szeti Akad√©mi√°n tanult. Itteni legnagyobb hat√°s√ļ professzora, a b√©csi Stephansdom √©p√≠tŇĎmestere, Friedrich Schmidt elk√≠s√©rte p√°ly√°ja nagy r√©sz√©n, hiszen a M√°ty√°s-templom h√°rom √©vtizedes restaur√°l√°sa alatt is t√∂bbsz√∂r kik√©rte tan√°cs√°t.
Hazat√©r√©se ut√°n 1872-tŇĎl a MŇĪeml√©kek Ideiglenes, majd √°lland√≥ Bizotts√°g√°nak √©p√≠t√©sze lett, s √≠gy a magyar mŇĪeml√©kv√©delem hŇĎskorszak√°nak meghat√°roz√≥ egy√©nis√©ge. Munk√°ss√°g√°ban a mŇĪeml√©k-helyre√°ll√≠t√°sok nem v√°ltak el jelleg√ľkben az √ļj √©p√ľletek tervez√©s√©tŇĎl: mindig a k√∂z√©pkor √©p√≠t√©szet√©nek bŇĪv√∂let√©ben alkotott. Helyre√°ll√≠t√°sai k√∂z√ľl legjelentŇĎsebb a visegr√°di Salamontorony, a j√°ki templom, az √°kosi templom √©s a pozsonyi ferences templom, de bŇĎv√≠tette a de√°ki templomot √©s a lŇĎcsei V√°rosh√°z√°t. √öj √©p√ľletei k√∂z√ľl a szegedi reform√°tus templom √©s a Fogadalmi templom a legkiemelkedŇĎbbek. N√©h√°ny elk√©pzel√©se csak pap√≠ron maradt fenn. Emellett nagyhat√°s√ļ oktat√≥i munk√°ss√°got fejtett ki a pesti Mintarajztanoda, majd a MŇĪegyetem professzorak√©nt is.
Farbakyn√© Deklava Lilla k√∂nyve elsŇĎk√©nt mutatja be a 19. sz√°zad m√°sodik fel√©nek egyik legjelentŇĎsebb magyar √©p√≠t√©sz√©t √©s mŇĪeml√©k-helyre√°ll√≠t√≥j√°t, akinek munk√°ss√°ga eur√≥pai m√©rc√©vel is figyelemre m√©lt√≥. A k√∂tet sz√°mos, eddig nem ismert tervet, f√©nyk√©pet √©s csal√°di dokumentumot is publik√°l.

ISBN: 9789633491805
Kiadva : 2017.
Oldalsz√°m : 224
Méret [mm] : 247 x 245 x 18
K√∂t√©sm√≥d : c√©rnafŇĪz√∂tt k√∂t√∂tt, v√©dŇĎbor√≠t√≥val
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Schulek Frigyes -  Farbakyné Deklava Lilla
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK