Keresés

45,88Ron
34,41Ron

Mes√©s mozg√°s - t√©l - Luk√°cs J√≥zsefn√©, Ferencz √Čva
Flaccus Kiadó
Játékos téli mesés torna az óvodai élet mindennapjaira

A Mes√©s mozg√°s ŇĎszi k√∂tete ut√°n itt a k√∂vetkezŇĎ k√∂nyv√ľnk, mely a t√©li mindennapos testnevel√©s anyag√°t √∂leli fel, mesekeretbe foglalva - hasonl√≥an az ŇĎszi Mes√©s mozg√°shoz. Az itt bemutatott mozg√°sfejleszt√©s m√°sk√©pp t√∂rt√©nik, mint a hagyom√°nyos mindennapos testnevel√©s-foglalkoz√°sok sor√°n.
Sokan √≠rtak m√°r a mozg√°sfejleszt√©srŇĎl, de abban mindannyian egyet√©rtettek: minden gyerek m√°s, ez√©rt nincs egyed√ľli m√≥dszer a vel√ľk val√≥ foglalkoz√°sra. FejlesztŇĎpedag√≥gusk√©nt √©s √≥v√≥nŇĎk√©nt mi is sok mindent kipr√≥b√°ltunk a saj√°t csoportunkban a mozg√°sfejleszt√©s ter√©n, de a gyakorlatban a mes√©s mozg√°s bizonyult a leghat√©konyabbnak.
Tudjuk, milyen neh√©z √©s f√°raszt√≥ feladat minden nap kigondolni, hogy mit √©s hogyan mozogjunk! Hogyan lesz a foglalkoz√°s v√°ltozatos, √©rdekes, sz√≠nes a gyerekek sz√°m√°ra? Hogyan tudunk mindenkit bevonni a mozg√°sos feladatokba? A mes√©s mozg√°s m√≥dszer√©nek alkalmaz√°s√°val kihaszn√°ljuk a j√°t√©k adta lehetŇĎs√©geket: a var√°zsl√°sokat, a szerepj√°tsz√°st, a dramatikus j√°t√©kok erej√©t, a mes√©t - mindezt a mozg√°sfejleszt√©s √©rdek√©ben.
V√©lem√©ny√ľnk szerint ehhez folyamatosan v√°ltoznunk kell magunknak is. Alkalmazkodnunk a gyerekekhez a m√≥dszer- √©s eszk√∂zv√°laszt√°sban, a cselekv√©sbe √°gyazott tanul√°sban - a munk√°nk √≠gy lesz eredm√©nyes √©s √©lvezetes a gyerekek √©s magunk sz√°m√°ra is.
√Ėtleteinket a Mes√©s mozg√°s sorozat k√∂teteiben tessz√ľk k√∂zz√©, rem√©lve, hogy seg√≠teni tudjuk az √≥vodapedag√≥gusok, tan√≠t√≥k √©s az √©rdeklŇĎdŇĎ sz√ľlŇĎk munk√°j√°t.
Mi√©rt aj√°nljuk a mes√©s mozg√°sos tanul√°st? Mert figyel az aktualit√°sokra, a k√∂rnyezŇĎ vil√°g befogad√°s√°nak t√©mak√∂reire, a hagyom√°nyokra, a jeles napokra - √ļgy, hogy k√∂zben mozgunk, tanulunk √©s j√°tszunk is. A mes√©s mozg√°s √∂r√∂met, felszabadult j√°t√©kot, √©lm√©nyt jelent, az egym√°ssal val√≥ szoci√°lis kapcsolat megteremt√©s√©t seg√≠ti elŇĎ.
A mindennapos mes√©s mozg√°st k√ľl√∂nf√©le helyeken lehet haszn√°lni, pl. udvar, csoportszoba, kir√°ndul√°s stb. Az egy√ľttj√°tsz√°s k√∂zben akt√≠vak, motiv√°ltak a gyerekek, bele√©lik magukat a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ helyzetekbe √©s szerepekbe. Ňźk maguk is r√©szt vehetnek az elŇĎk√©sz√≠t√©sben √©s az eszk√∂zelrak√°sban - ha ez megoldhat√≥ -, ez√°ltal maguk√©nak √©rzik a j√°t√©kot, mik√∂zben mozognak √©s j√°tszanak egyszerre.

Hogyan √©p√ľl fel a mes√©s mindennapos torna?
K√∂nyv√ľnkben a h√©t egy napj√°n felhaszn√°ljuk T√≥tsz√∂llŇĎsy T√ľnde Mozg√°sfejleszt√©s az √≥vod√°ban c√≠mŇĪ szakk√∂nyv√©nek az adott heti nagytestnevel√©st elŇĎk√©sz√≠tŇĎ, kiscsoportosoknak sz√°nt j√°r√°sok, fut√°sok gimnasztikai feladatait √©s eszk√∂zeit - j√°t√©kos keretbe √°gyazva -, mellyel az a c√©lunk, hogy elŇĎk√©sz√≠ts√ľk az √∂t√∂dik napon a nagytestnevel√©st. A t√∂bbi h√°rom napon k√∂rnyezeti t√©m√°hoz illesztve, komplexen, j√°t√©kos keretbe √°gyazva fejlesztj√ľk a nagymozg√°sokat, a besz√©d- √©s finommozg√°st.
A mes√©s mindennapos torna mindig j√°r√°ssal, fut√°ssal kezdŇĎdik, majd k√∂vetkeznek a mozg√°sos fejlesztŇĎ j√°t√©kok, mesekeretbe √°gyazva. A kicsiknek fontos, hogy a j√°t√©k egy√©rtelmŇĪen z√°r√≥djon le. Ahogy a mes√©nek is v√©ge van, a mes√©s torn√°hoz is hozz√°tartozik a hat√°rozott befejez√©s, a l√©gzŇĎgyakorlatok, illetve a laz√≠t√≥ feladatok.
A mes√©s torna k√∂zben igyeksz√ľnk minden eszk√∂zt felhaszn√°lni a k√∂rnyezet√ľnkbŇĎl: takar√≥kb√≥l barlang lesz, k√∂t√©lbŇĎl h√≠d, √ļt, pap√≠rkorongokb√≥l mocs√°r stb. Alapeszk√∂zeink: szivacslabd√°k, k√∂telek, karik√°k, szalagok, botok, babzs√°kok, k√∂vek √©s kavicsok, kuglib√°bok, melyek j√°t√©k k√∂zben √°tv√°ltozhatnak b√°rmiv√©.
Ismeretes, hogy a gyerekek a j√°t√©kban √©s a mozg√°sban fejlŇĎdnek a legjobban. A pedag√≥gus p√°ly√°n elt√∂lt√∂tt √©vek alatt megtapasztaltuk, hogy √©rzelmi √©s viselked√©sbeli probl√©m√°ik is old√≥dtak a k√∂z√∂s j√°t√©k √°ltal.
Fontos sz√°munkra, hogy azokat is bevonjuk, akik visszah√ļz√≥d√≥ak, esetleg sz√©trobbantj√°k a j√°t√©kot - akiknek probl√©ma a k√∂z√∂s j√°t√©kba val√≥ bekapcsol√≥d√°s. Ha be tudjuk vonni a ŇĎket a j√°t√©kos, mozg√°sos mes√©vel, akkor v√°rhat√≥an lesz kapcsolatuk a t√∂bbi gyerekkel √©s vel√ľnk, felnŇĎttekkel is.
Fontos szempont az is, hogy mindenki meg tudja oldani a feladatokat, fizikai k√©pess√©geitŇĎl f√ľggetlen√ľl, mindenki szerephez juthasson benne √©s √©rt√©kesnek √©rezhesse mag√°t. Term√©szetesen a differenci√°l√°s megengedett!
Az √°ltalunk bemutatott mindennapos mes√©s torna c√©lja, hogy egy, az √≥vod√°ban j√≥l haszn√°lhat√≥ mozg√°sform√°val ismertess√ľk meg az √©rdeklŇĎdŇĎket. Lelje √∂r√∂m√©t benne mindenki!


ISBN:9786155278433
Kiadva : 2017.
Oldalsz√°m: 144 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Mes√©s mozg√°s - t√©l - Luk√°cs J√≥zsefn√©, Ferencz √Čva
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK