Keresés

62,16Ron
46,62Ron

Mesepszichológia 2. - Kádár Annamária
Kulcslyuk Kiadó
Útravaló kényes nevelési helyzetekhez

A Mesepszichol√≥gia elsŇĎ r√©sz√©ben a mese szerep√©re, az √©letkori saj√°toss√°goknak megfelelŇĎ mesev√°laszt√°sra √©s a mese √©rzelmi intelligencia fejlesztŇĎ hat√°s√°ra koncentr√°ltam. A m√°sodik r√©szben a sz√ľlŇĎ-gyermek kapcsolat √ļtvesztŇĎit, azokat a "k√©nyes" nevel√©si helyzeteket veszem g√≥rcsŇĎ al√°, amelyekben csak a hiteles sz√ľlŇĎi jelenl√©t hozhat val√≥di megold√°st. A mese ugyanis az √©n megk√∂zel√≠t√©semben nemcsak n√©pmes√©t √©s mŇĪmes√©t jelent, hanem a saj√°t √©letmes√©nket is: azt a t√∂rt√©netet, amelyet √∂nmagunkr√≥l, gy√∂kereinkrŇĎl, hitvall√°sunkr√≥l, √°lmainkr√≥l √©s c√©ljainkr√≥l, f√©lelmeinkrŇĎl √©s f√°jdalmainkr√≥l, kudarcainkr√≥l √©s gyŇĎzelmeinkrŇĎl mondunk el √∂nmagunknak √©s a gyermek√ľnknek. Ezt r√°ad√°sul nemcsak este vagy az erre sz√°nt pillanatokban, de folyamatosan mes√©lj√ľk, sokszor szavak n√©lk√ľl is - a jelenl√©t√ľnkkel, viselked√©s√ľnkkel, √∂nmagunkhoz, az emberekhez √©s a vil√°ghoz val√≥ hozz√°√°ll√°sunkkal.

Sz√ľlŇĎk√©nt, pedag√≥gusk√©nt a nevel√©s sor√°n is a magunk t√∂rt√©net√©t mes√©lj√ľk. A szab√°lyok, hat√°rok kijel√∂l√©se √©s betartat√°sa; a motiv√°l√°s; a probl√©mamegold√°s k√©rd√©seiben t√∂rt√©nŇĎ v√°laszt√°sok mind r√≥lunk, a mi vil√°gk√©p√ľnkrŇĎl sz√≥lnak. Tetteinkkel mes√©lj√ľk el, hogy miben hisz√ľnk, mi√©rt k√ľzd√ľnk, mi az, ami tov√°bbvisz a neh√©z helyzetekben - √©s azt is, hogy mikor adjuk fel. B√°r egy-egy nevel√©si probl√©ma kapcs√°n legt√∂bbsz√∂r a gyermek√ľnk viselked√©s√©re f√≥kusz√°lunk, azt szeretn√©nk megv√°ltoztatni, r√≥lunk mes√©l az is, hogy melyik az a konfliktushelyzet, ami dr√°mai fesz√ľlts√©get okoz benn√ľnk, √©s az is, hogy mit kezd√ľnk vele. A gyermek b√°mulatos pontoss√°ggal mutat r√° arra, amin dolgoznunk kell, a vele kapcsolatos neh√©zs√©gek jelz√©sek - √©s egyben lehetŇĎs√©gek is a tov√°bbl√©p√©sre. Felh√≠vj√°k a figyelm√ľnket arra, hogy miben kell v√°ltoznunk, fejlŇĎdn√ľnk. Igen, ha engedj√ľk, gyermek√ľnk √°t√≠rja a t√∂rt√©net√ľnket - √©s ebben a folyamatban mi v√°lunk tanul√≥v√°.

M√°sodik k√∂nyvemben t√ļlnyom√≥r√©szt azokr√≥l a nevel√©si k√©rd√©sekrŇĎl √≠rok, amelyekkel kapcsolatban a legt√∂bbsz√∂r k√©rtek tŇĎlem tan√°csot az elm√ļlt √©vek sor√°n, √©s igyekszem megmutatni azt is, hogy mik√©nt jelennek meg ezek a helyzetek a mes√©kben. Korcsoportokra √©s t√©mak√∂r√∂kre lebontva aj√°nlok olyan, val√≥ban magas sz√≠nvonal√ļ, magyar √©s k√ľlf√∂ldi szerzŇĎk √°ltal √≠rt mes√©ket, melyeknek meggyŇĎzŇĎd√©sem szerint j√≥ haszn√°t vehetj√ľk a probl√©m√°k megold√°s√°ban.

A k√∂tet t√≠z √ļjabb, √°ltalam √≠rt √©rzelmi intelligencia fejlesztŇĎ mes√©t is tartalmaz a 4-9 √©ves koroszt√°ly sz√°m√°ra. Nagy kedvvel folytattam Lilla √©s T√ľnd√©rbogy√≥ t√∂rt√©net√©t, akik sz√°mos √ļjabb kaland sor√°n fedezik fel a k√ľlsŇĎ √©s belsŇĎ vil√°got.

ISBN: 9786155281174
Kiadva : 2014.
Oldalsz√°m: 368 oldal
K√∂t√©s: C√ČRNAFŇįZ√ĖTT, KEM√ČNYT√ĀBL√ĀS
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Mesepszichológia 2. - Kádár Annamária
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK