Keresés

18,67Ron
14,94Ron

Magyar tragédia - A Don-kanyar - Vécsey Aurél
Vagabund Kiadó
Szinte mindenkinek van olyan felmenŇĎje ‚Äď nagyapa, d√©dnagyapa ‚Äď, aki a Don-kanyarban vesztette √©let√©t, vagy sebes√ľlten, illetve hossz√ļ szovjet fogs√°g ut√°n t√©rt csak haza. Majd' h√©t √©vtizede a sz√ľlŇĎf√∂ldj√©tŇĎl k√©tezer kilom√©terre bevetett 2. magyar hadsereg gyakorlatilag megsemmis√ľlt, √©s csak a t√∂red√©ke t√©rt haza. Az orsz√°g XX. sz√°zadi t√∂rt√©nelm√©nek egyik legnagyobb trag√©di√°j√°t √°ltal√°ban, mint m√°sodik moh√°csi v√©szt emlegetik.
Pedig 1942 tavasz√°n a magyar politikai vezet√©s k√©nyszerhelyzetben ugyan, de m√©g a gyŇĎzelem rem√©ny√©vel k√ľldte a frontra a 2. hadsereget, m√©gis a Don-kanyarban megv√≠vott harcok a magyar hadt√∂rt√©nelem legszomor√ļbb fejezetei k√∂z√© tartoznak.
A megfelelŇĎ fegyverzet, felszerel√©s n√©lk√ľl kik√ľld√∂tt, lehetetlen feladattal megb√≠zott honv√©dek ezrei szenvedtek, haltak meg √©s estek fogs√°gba feleslegesen a farkasord√≠t√≥ hideg orosz t√©lben, majd a megsemmis√≠tŇĎ veres√©get k√∂vetŇĎen vonultak vissza rendezetlen√ľl, p√°nikban √©s k√©ts√©gbeesve, az √©let√ľk√©rt k√ľzdve, parancsnokaik √°ltal magukra hagyva.
Mik√∂zben a Magyar Kir√°lyi Honv√©ds√©g FŇĎparancsnoks√°ga √©s az orsz√°g politikai vezet√©se szinte semmit sem tett az elŇĎre l√°that√≥ katasztr√≥fa elker√ľl√©se √©rdek√©ben.
De mit keresett a 2. magyar hadsereg a Szovjetunióban, kétezer kilométerre hazájától, miért bocsátották a magyar katonákat a német hadvezetés rendelkezésére, hányan vesztek oda a Don-kanyarban, melyek voltak a vereség okai?
K√∂nyv√ľnkben ezekre a k√©rd√©sekre keress√ľk a v√°laszokat.

ISBN: 978963290030
Kiadva : 2009
Oldalsz√°m: 209
Kötésmód: Puha
Méret: 130x200x15
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Magyar tragédia - A Don-kanyar - Vécsey Aurél
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK