Keresés

72,15Ron
61,33Ron

LSD és más "csodaszerek" - Szummer Csaba
HVG Kiadó Zrt.
A pszichedelikumok t√ľnd√∂kl√©se, buk√°sa √©s felt√°mad√°sa a nyugati kult√ļr√°ban

Mi√©rt ker√ľlt az LSD m√°sf√©l √©vtized euf√≥ri√°ja ut√°n feketelist√°ra?
Milyen hat√°sa volt a pszichol√≥gia √©s a pszichi√°tria fejlŇĎd√©s√©re?
Mi k√∂z√ľk van a pszichedelikus √©lm√©nyeknek a vall√°shoz?
Hogyan lehetne biztonságosabban használni az LSD-t kutatási, terápiás és önismereti célokra?

1943-ban Albert Hofmann sv√°jci vegy√©sz egy v√©letlen folyt√°n felismerte az √°ltala megalkotott vegy√ľlet hallucinog√©n potenci√°lj√°t. A bajkeverŇĎ csodagyereket, az LSD-t hamarosan sz√©les k√∂rben kezdt√©k el haszn√°lni: a pszichi√°terek alkoholista, depresszi√≥s √©s skizofr√©n betegeket kezeltek vele, v√©gsŇĎ st√°diumban l√©vŇĎ r√°kos betegek f√°jdalm√°t csillap√≠totta; a CIA √∂nk√©ntesek, el√≠t√©ltek √©s gyan√ļtlan civilek ezrein k√≠s√©rletezve kereste az ide√°lis vallat√≥sz√©rumot; a mŇĪv√©szek pedig alkot√≥k√©pess√©g√ľk fokoz√°s√°t rem√©lt√©k tŇĎle.
Az 1960-as √©vek elsŇĎ fel√©ben az LSD eljutott a t√∂megekhez: szakr√°lis drogk√©nt √©s a t√°rsadalmat forradalmas√≠t√≥ csodaszerk√©nt tekintettek r√°. A korszak olyan meghat√°roz√≥ alakjai, mint Aldous Huxley, Allen Ginsberg, Ken Kesey, Timothy Leary, John Lennon vagy √©ppen Steve Jobs kezdt√©k el haszn√°lni √©s t√∂bbnyire dicsŇĎ√≠teni a savat.
Az LSD √©s m√°s csodaszerek az elsŇĎ magyar nyelvŇĪ √∂sszefoglal√≥ja a nyugati vil√°g tudatm√≥dos√≠t√≥ anyagainak napjainkig bez√°r√≥lag. LebilincselŇĎ eszme- √©s kult√ļrt√∂rt√©neti munka, amely sorra veszi a pszichedelikumok kultur√°lis, t√°rsadalmi, pszichol√≥giai √©s ter√°pi√°s aspektusait, √©s megismertet azokkal a messianisztikus v√°rakoz√°sokkal √©s irracion√°lis f√©lelmekkel, amelyek a pszichedelikumokhoz mind a mai napig kapcsol√≥dnak.

Az LSD az egyik legizgalmasabb, legt√∂bbet √≠g√©rŇĎ, s egyben legvesz√©lyesebb a pszichoakt√≠v szerek list√°j√°n, amelyet rendk√≠v√ľl intenz√≠v hallucinog√©n hat√°sa tesz egyszerre vonz√≥v√° √©s ijesztŇĎv√©. Hi√°ba telt el t√∂bb mint h√©t √©vtized sz√ľlet√©se √≥ta, a benne rejlŇĎ vesz√©lyeket √©s lehetŇĎs√©geket m√©g t√°volr√≥l sem t√©rk√©pezte fel a tudom√°ny kellŇĎ alaposs√°ggal. Ez a k√∂tet fontos elŇĎrel√©p√©s az LSD √©s m√°s hallucinog√©n szerek pszichol√≥giai √©s t√°rsadalmi hat√°sainak megismer√©se ter√©n.
Demetrovics Zsolt, az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem Pedag√≥giai √©s Pszichol√≥giai Kar Pszichol√≥giai Int√©zet√©nek igazgat√≥ja, a Klinikai Pszichol√≥gia √©s Addiktol√≥gia Tansz√©k vezetŇĎje, a Journal of Behavioral Addictions fŇĎszerkesztŇĎje

Szummer Csaba az ELTE pszichol√≥gia szak√°n szerzett MA-fokozatot 1989-ben. FŇĎbb kutat√°si ter√ľletei: a pszichol√≥gia √©s a pszichoanal√≠zis ismeretelm√©leti, tudom√°nyelm√©leti probl√©m√°i √©s eszmet√∂rt√©neti vonatkoz√°sai; a pszichedelikus √©lm√©ny pszichol√≥giai √©s filoz√≥fiai megk√∂zel√≠t√©se, valamint a hallucinog√©n szerek recepci√≥ja a nyugati kult√ļr√°ban. A szerzŇĎ a K√°roli G√°sp√°r Reform√°tus Egyetem Szoci√°lpszichol√≥giai √©s Interkultur√°lis Tansz√©k√©nek vezetŇĎje, akit Pl√©h Csaba n√©h√°ny √©ve a hazai alternat√≠v k√∂zbesz√©d meghat√°roz√≥ alakjak√©nt m√©ltatott az √Člet √©s Irodalom has√°bjain. 2010-ben √©letre h√≠vta a Multidiszciplin√°ris T√°rsas√°g a Pszichedelikumok Kutat√°s√°√©rt nevŇĪ civil szervezetet, 2016-ban pedig kezdem√©nyez√©s√©re harminc√∂t √©v ut√°n megalapult a Journal of Psychedelic Studies, a pszichedelikus kutat√°sok elsŇĎ nemzetk√∂zi foly√≥irata. Monogr√°fi√°i: Freud nyelvj√°t√©ka; Freud, avagy a modernit√°s m√≠tosza; Pszichedelikumok √©s spiritualit√°s. T√°rsszerkesztŇĎkkel alkotott k√∂tetei: Filoz√≥fusok Freudr√≥l √©s a pszichonal√≠zisrŇĎl; T√ľk√∂r √°ltal; Nyelv, kult√ļra, identit√°s. Nemr√©giben jelent meg R√©vai G√°bor Besz√©lget√©sek a f√ľggŇĎs√©grŇĎl c√≠mŇĪ interj√ļk√∂tete, amelyet Szummer Csab√°val, Demetrovics Zsolttal √©s M√°t√© G√°borral k√©sz√≠tett a drogok √©s a pszichedelikumok sokat vitatott √©s egyre fontosabb t√©m√°j√°ban.

ISBN: 9789633043905
Kiadva : 2016.
Oldalsz√°m : 288
Méret [mm] : 167 x 239 x 20
Kötésmód : ragasztott kötött
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. LSD és más "csodaszerek" - Szummer Csaba
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK