Keresés

80,00Ron
60,00Ron

Koppány - Cey-Bert Róbert Gyula
P√ľski Kiad√≥
A Fény harcosa

Atilla, √Ārp√°d, Kopp√°ny. Napjaink h√°rom, sikerre √≠t√©lt t√∂rt√©nelmi reg√©ny√©nek fŇĎhŇĎse. A tril√≥gia alapj√°n elfogulatlanul meg√°llap√≠thatjuk: megsz√ľletett a modern magyar t√∂rt√©nelmi reg√©ny. Napjaink h√°rom, sikerre √≠t√©lt t√∂rt√©nelmi reg√©nye. A tril√≥gia alapj√°n elfogulatlanul meg√°llap√≠thatjuk: megsz√ľletett a modern magyar t√∂rt√©nelmi reg√©ny√≠r√≥: Cey-Bert R√≥bert Gyula....
...Kopp√°ny, a tril√≥gia mostani k√∂tet√©nek fŇĎhŇĎse is kil√©p a kor√°bban r√°erŇĎltetett kicsit sematikus mezbŇĎl. EttŇĎl kezdve m√°r ŇĎ sem egyszerŇĪen a G√©z√°val, a k√©sŇĎbbi Szent Istv√°n apj√°val szemben√°ll√≥ pog√°ny l√°zad√≥, hanem az ŇĎsi trad√≠ci√≥kat megtestes√≠tŇĎ, gondolkod√≥ vez√©r. Katonai tehets√©ge sikeresen √©p√ľlt r√° a n√©lk√ľl√∂zhetetlen h√°tteret jelentŇĎ, magasrendŇĪ tudatoss√°gra, eszmei √∂r√∂ks√©gre.
KezdettŇĎl fogva mindm√°ig a nemzet, a csal√°d √©s a hit megtart√≥ h√°rmass√°ga jelenti az ŇĎ sz√°m√°ra is azt, ami n√©lk√ľl soha nem volt √©s a jelenkorban sincsen m√©lt√≥ vezetŇĎje n√©p√ľnknek. Kopp√°ny √©rzi √©s tudja, hogy a hagyom√°ny nem egyszerŇĪen poros r√©gm√ļlt, amit csak idŇĎnk√©nt kell leemelni a polcr√≥l.
B√ľszk√©n hivatkozik Atill√°ra, joggal v√°llalja mag√°t az ŇĎ √∂r√∂k√∂s√©nek. TŇĎle kapott f√∂ldet, sokoldal√ļ tud√°st √©s mindenekelŇĎtt felelŇĎss√©get. Ez vez√©rli a cselekedeteit, ez ir√°ny√≠tja elŇĎrel√°t√≥ nemzetk√∂zi kapcsolatait is: ŇĎszinte bar√°ts√°g a horv√°tokkal, sz√∂vets√©g az √ļzokkal √©s a besenyŇĎkkel. Mindebben azonban m√°r felsejlik a nagy nom√°d birodalom l√©trehoz√°s√°nak a t√°vlati terve, Keleten, eg√©szen az Ordos ‚Äď a S√°rga-foly√≥ nagy kanyarulata ‚Äď t√©rs√©g√©ig a hun ut√≥dn√©pek √∂sszefog√°s√°nak a hatalmas koncepci√≥ja: az Ňźs√∂k Orsz√°g√°nak v√≠zi√≥ja, amelyben a s√≥lyom n√©pei √∂sszefognak a varjak √©s a keselyŇĪk n√©pei ellen.
Tulajdonk√©ppen mindh√°rman, Atilla, √Ārp√°d √©s Kopp√°ny is hatalmas nyugati diplom√°ciai viharok szenvedŇĎ, de egy√°ltal√°ban nem passz√≠v hŇĎsei.
Atilla kor√°ban a kor vil√°gbirodalm√°nak, a R√≥mai Birodalomnak l√©te, azt√°n kezdŇĎdŇĎ bomladoz√°sa jelentette a kor nagy probl√©m√°j√°t.
√Ārp√°d idej√©ben a megtelepedett magyars√°g megmarad√°sa volt a ‚Äělenni vagy nem lenni‚ÄĚ hamleti l√©tk√©rd√©se. A nyugati √°llamok nem akart√°k megtŇĪrni maguk k√∂z√∂tt ezt a KeletrŇĎl j√∂tt, f√©lvad, f√©lnom√°d t√∂rzssz√∂vets√©get a maga k√ľl√∂nleges nyelv√©vel, k√ľl√∂nleges viselet√©vel, k√ľl√∂nleges hagyom√°nyaival. Azt√°n megkapt√°k a m√©lt√≥ v√°laszt a pozsonyi csat√°ban √Ārp√°d seregeitŇĎl.
Kopp√°ny ‚Äď akivel meglehetŇĎsen m√©ltatlanul b√°nt ezid√°ig a magyar t√∂rt√©net√≠r√°s ‚Äď √ļgyszint√©n hatalmas t√∂rt√©nelmi viharok r√©szese volt. A kor nagy k√©rd√©sei: a lez√ľll√∂tt egyh√°z harca a politikai hatalom√©rt, a N√©met-r√≥mai Cs√°sz√°rs√°g mindenkit leig√°zni akar√≥ hatalomv√°gya √©s s√∂t√©t diplom√°ciai j√°tszm√°i mindk√©t oldalr√≥l pr√≥b√°lt√°k beker√≠teni, sŇĎt t√©rdre k√©nyszer√≠teni az eur√≥pai beilleszked√©s √≥ri√°si feladat√∂z√∂n√©vel k√ľszk√∂dŇĎ magyars√°got.
A bizalmatlans√°g k√≠s√©rte m√°r G√©za fejedelmet is, mondv√°n, hogy ŇĎ csup√°n sz√≠nleg vette fel a kereszt√©nys√©get, de az√©rt √°ldoz az ŇĎsi magyar isteneknek is. M√°r ebbŇĎl is kider√ľlt, hogy a nyugati bizalmatlankod√°s j√≥kora t√°j√©kozatlans√°gra √©p√ľlt, hiszen a magyars√°g egyistenhite, az ehhez kapcsol√≥d√≥ magasrendŇĪ etikai elvei igen erŇĎs p√°rhuzamokat mutattak a kereszt√©nys√©ggel.
A tril√≥gia harmadik k√∂tet√©nek egyik igen rokonszenves fŇĎhŇĎse, Lothar p√ľsp√∂k is meglepve fedezte fel mindazokat az erk√∂lcsi norm√°kat, szok√°sokat √©s elvi alapokat, amiket a gyakorlatban bizony nehezen lehetett elv√°lasztani a kor kereszt√©nys√©g√©tŇĎl. Ahogyan ŇĎ √©s Akkus fŇĎt√°ltos vit√°t folytatnak egym√°ssal, sŇĎt az nem volt vita, ink√°bb egym√°st kieg√©sz√≠tŇĎ, Szent √Āgoston tan√≠t√°sait sokban meghalad√≥ eszmecsere, a t√∂rt√©nelmi reg√©ny egyik kimagasl√≥ mozzanata. Kopp√°ny kora egyik nagy, sŇĎt tal√°n legnagyobb k√©rd√©s√©nek a kereszt√©nys√©g felv√©tel√©t tartotta. Meg√©rtette, hogy a megmarad√°s √©rdek√©ben alkalmazkodni kell a t√°rsadalmi k√∂rnyezethez. Ugyanakkor azt vallotta, hogy a kereszt√©nys√©g felv√©tel√©t nem erŇĎszakkal √©s fegyverrel, hanem t√ľrelmes meggyŇĎz√©ssel, tan√≠t√°ssal, valamint az ŇĎsi hit √©s a hagyom√°nyok tiszteletben tart√°s√°val kell megval√≥s√≠tani.
Kopp√°nyt √©ppen ez√©rt m√°r nem valamif√©le hatalmi t√∂rekv√©s, net√°n szexu√°lis v√°gyakoz√°s k√≠v√°nja az √∂zvegy Sarolt √°gy√°ba vezetni, hanem az √Āzsi√°b√≥l √∂r√∂k√∂lt levir√°tus megszokott √©s gyakorolt hagyom√°nya: a csal√°d legidŇĎsebb f√©rfitagj√°nak az a k√∂telezetts√©ge, hogy k√∂teles √°tvenni, √∂r√∂k√∂lni a vezet√©s neh√©z feladat√°t, egyben a kor√°bbi t√∂rzsfŇĎ, jelen esetben a elhunyt uralkod√≥ √∂zvegy√©t. Sarolt egy√©bk√©nt meglehetŇĎsen ellenszenves von√°sokkal felruh√°zott szem√©lye a t√∂rt√©nelmi reg√©nynek, s bizony semmif√©le szempontb√≥l sem kelhet versenyre Kopp√°ny hitves√©vel, a sokoldal√ļs√°g√°ban is ragyog√≥ Napsug√°rral. A tril√≥gia valamennyi fŇĎhŇĎs√©nek k√∂z√∂s jellemzŇĎje, hogy valamennyien gondolkod√≥, m√©lyen t√∂prengŇĎ szem√©lyek. D√∂nt√©seiket nem a pillanatnyi hangulatuk ir√°ny√≠tja, hanem az alaposan v√©gigr√°gott, ezerszer megfontolt, a k√ľlsŇĎ √©s a belsŇĎ t√©nyezŇĎket, az gyakorlati √©s az emberi szempontokat egyar√°nt m√©rlegelŇĎ √°ll√°spont. Sz√°mos olyan kijelent√©s√ľk van, ami napjaink magyarjai sz√°m√°ra is elgondolkodtat√≥, mert a mi sz√°munkra is cselekv√©si vez√©rfonalat jelenthetnek. √ćgy: ‚Äěaz igazi bar√°ts√°gban nem az √©n, hanem a te az elsŇĎ‚ÄĚ; ‚Äěnem a nyelv sz√°m√≠t, hanem az ŇĎs√∂ktŇĎl √∂r√∂k√∂lt szellem √©s l√©lek‚ÄĚ; ‚Äěminden mond√°ban az ŇĎs√∂k √ľzenete rejlik‚ÄĚ √©s √≠gy tov√°bb. Cey-Bert R√≥bert Gyula mesterien √©rt ahhoz, hogy tudja az esem√©nyek m√∂g√∂ttes h√°tter√©t, a cselekedetek emberi mot√≠vumait is meggyŇĎzŇĎen bemutatni. √ČlŇĎ a t√∂rt√©nelmi reg√©nye, √©lnek a szereplŇĎi, elevenek az esem√©nyek, s hat√°suk al√≥l nem tudja kivonni mag√°t az olvas√≥.
Legyen √©ppen ez√©rt a Kopp√°ny nem csup√°n egyszerŇĪ √©s egyszeri olvasm√°ny, hanem szolg√°lja az olvas√≥ gazdagod√°s√°t t√∂rt√©nelmi √©s erk√∂lcsi szempontb√≥l egyar√°nt.
Ňźszint√©n k√≠v√°nom, hogy gazdagodj√©k √°ltala minden leendŇĎ olvas√≥!

Dr. Bárdi László egyetemi docens
a P√©csi Tudom√°nyegyetem √Āzsia K√∂zpontj√°nak
alapító igazgatója

ISBN: 9789633021446
Kiadva : 2014
Oldalsz√°m:286 oldal
Méret [mm] : 175 x 244 x 34
K√∂t√©sm√≥d : c√©rnafŇĪz√∂tt k√∂t√∂tt
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Koppány - Cey-Bert Róbert Gyula
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kategóriák
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK