Keresés

83,25Ron
49,99Ron

Ig√©zŇĎ Erd√©ly - V√°ndorl√°s v√©gtelen utakon
Szalay Kiadó
Técsi Zoltán - Illyés Csaba

ElŇĎzŇĎ albumunkat √Ėr√∂k Erd√©ly c√≠mmel bocs√°tottuk √ļtj√°ra. Hiszen tal√°n ez a jelzŇĎ, amiben egyes√ľl minden e vid√©kkel kapcsolatos √©rz√©s√ľnk, √©lm√©ny√ľnk. √Čs elŇĎrebocs√°tjuk, most sem a muland√≥t, pl√°ne pillanat sz√ľlt√©t mutatjuk be az ottani val√≥s√°gb√≥l, hanem a hagyom√°nyost, a hamis√≠tatlant, a hajdanit. Mindazt, ami meg tudott maradni a m√ļltb√≥l, ami √°tv√©szelte a kegyetlen sz√°zadokat.
De az√©rt azt sem tagadhatjuk, hogy oda√°t is megv√°ltozott valami. Nem v√©szesen, ink√°bb sz√ľks√©gszerŇĪen. Haladt a sz√©kely ember is a korral - mik√©nt a fat√∂rzs az √°rral -, s mostanra ugyan√ļgy huszonegyedik sz√°zadot jegyez, mint mi. √ćgy akart√°k ezt tal√°n azok is, akik jelen k√∂nyv√ľnkben a fejezetek √©l√©re √°llnak, √ļtjelzŇĎk√©nt, l√°mp√°sk√©nt sz√°mu(n)kra ir√°nyt mutatnak. A fenti gondolatmenetet folytatva, s a sorban legelsŇĎvel sz√≥lva: bizony, nem "percember" volt egyik√ľk sem! √ögyhogy tal√°n √©rdemes is k√∂vetni ŇĎket, nyomdokaikon elindulva egyre beljebb √©s beljebb ker√ľlni. Hogy nem elmos√≥dott nyomok ezek, igazolja: szinte kort√°rsaink ŇĎk mind. B√°r van k√∂zt√ľk egy, ki majd' √∂tsz√°z √©ve, hogy elhagyta ezt a f√∂ldi √°rny√©kvil√°got, akad olyan is, aki csak √©vtizednyi t√°vols√°gb√≥l √ľzen nek√ľnk. Hisz a sorban √©s korban legutols√≥nak sz√°m√≠t√≥ Wass Albert alig t√∂bb, mint t√≠z √©ve t√°vozott - s mit ad Isten, e szomor√ļ jubileum √©v√©ben volt kerek sz√°z esztendeje, hogy megsz√ľletett -, hozz√° k√©pest Ady √©s K√≥s K√°roly mind√∂ssze negyedsz√°zaddal kor√°bban l√°tta meg a napvil√°got, ahogy Orb√°n Bal√°zs is igaz√°n fiatal a halottak k√∂z√∂tt a maga m√°sf√©lsz√°z √©v√©vel. Az idŇĎ v√©gtelenj√©ben val√≥ √∂r√∂k √ļtit√°rsk√©nt hagyatkozzunk h√°t nyugodtan r√°juk. S ha m√°r √ļgyis √ļton vagyunk, k√∂vess√ľk √©let√ļtjukat is, ismerkedj√ľnk a helyekkel, ahol megfordultak, valami felismerhetŇĎ jelet, eml√©ket h√°trahagytak. K√∂nyv√ľnk √°llom√°shelyei √≠gy egy k√∂ltŇĎvel kevert kritikus, egy legink√°bb √©p√≠t√©sznek tekinthetŇĎ polihisztor, egy ugyancsak mindenhez kony√≠t√≥ monogr√°fus, egy tud√≥s pap - b√ļjtatottan egy szentt√© lett kir√°ly √©s egy vit√©zlŇĎ fejedelem -, no meg egy kiv√°l√≥ √≠r√≥ nyomai is egyben. Akikben egyvalami mindenk√©pp k√∂z√∂s: a f√∂ld, ami √ļtjukra bocs√°tott, √©s - a Kerepesi √ļti temetŇĎben nyugv√≥ Ady √©s a messziben maradt Wass Albertet lesz√°m√≠tva - v√©g√ľl befogadta ŇĎket. S ahov√° √©let√ľkben is annyi, de annyi sz√°llal k√∂tŇĎdtek, P√°rizsb√≥l √ļgy, mint Amerik√°b√≥l haza-hazat√©rtek. Ha m√°shogyan nem, k√©pzeletben... Aprop√≥! M√©g tal√°n az is √∂sszek√∂ti ŇĎket, hogy - ha olykor k√©nyszerbŇĎl is - sokat utaztak, szinte egytŇĎl egyig vil√°gcsavarg√≥nak sz√°m√≠tottak. √Čs ha az eg√©szet nem is vihett√©k magukkal, tariszny√°jukban egy darabot mindig ott tartottak abb√≥l a bizonyos, b√∂lcsŇĎj√ľket ringat√≥ √©s kopors√≥jukat befogad√≥, megig√©zŇĎ √©s leig√°zott sz√ľlŇĎf√∂ldbŇĎl...
Ne habozzunk h√°t! K√∂vess√ľk az "ErdŇĎn t√ļlra" e nem ak√°rmilyen nyomokat! Az erd√©lyi f√∂ld itt felsorakoztatott fiai felt√©tlen√ľl erre buzd√≠tanak. Mert az az igazs√°g, mehet√ľnk mi oda ak√°rh√°nyszor, mindig marad benne valami megfejthetetlen. Vagy ink√°bb: megfejt√©sre v√°r√≥. Ez√©rt menni is kell √ļjra meg √ļjra. K√∂vetni a patakokat, megkeresve, honnan erednek, s merre mennek tov√°bb, felkapaszkodni a hegytetŇĎkre, nem ott lakik-e √©pp az √öristen, belevetni magunkat √Āber rejtelmes rengeteg√©be.

Ehhez k√≠v√°nunk j√≥ idŇĎt, j√≥ kedvet √©s j√≥ eg√©szs√©get minden kedves olvas√≥nknak!

Técsi Zoltán

Tartalomjegyzék
Ady nyom√°ban (√Črmindszent, Nagyk√°roly, Zilah, √Ākos, Nagyv√°rad, Csucsa, A r√©vi Zichy-cseppkŇĎbarlang, B√°nffyhunyad)

K√≥s K√°roly k√©zjegyei (Temesv√°r, MagyargyerŇĎmonostor, M√©ra, Szt√°na, A kolozsv√°ri skanzen, A kolzsv√°ri "kakakos" templom, ErdŇĎfelek, A feleki g√∂mbk√∂vek, A cs√≠ksomly√≥i KALOT-h√°z, Az Ezer Sz√©kely Le√°ny Napja, A cs√≠kszeredai Millenniumi-templom, Sepsiszentgy√∂rgy, A Sz√©kely Nemzeti M√ļzeum)

Honterus népe (A brassói Fekete-templom, Szászvolkány, Szerdahely, Vízakna, Kereszténysziget, Szászsebes, Berethalom, Szászkézd, Szászrégen)

Wass Albert ig√©zet√©ben (V√°lasz√ļt, S√°romberke, Marosv√©cs, Gernyeszeg, A szov√°tai Szent J√≥zsef Otthon, Gyergy√≥sz√°rhegy, ErdŇĎszentgy√∂rgy, B√∂z√∂d√ļjfalu)

Orb√°n Bal√°zs f√∂ldj√©n (Lengyelfalva, Hargitaf√ľrdŇĎ, M√°r√©falva, Agyagfalva, B√∂g√∂z, Sz√©kelyd√°lya, Vargyas, K√©zdiv√°s√°rhely, Szacsva, Radn√≥t, Tordai-hasad√©k, Torock√≥szentgy√∂rgy, Nagyenyed)

Hazafel√© (Herkulesf√ľrdŇĎ, Marosillye, Solymos v√°ra, Vil√°gos)

ISBN: 978963251202x
Kiadva : 2010.
Oldalsz√°m: 128
Méret[mm]: B/4
Kötés: kemény fedeles, ragasztott
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Ig√©zŇĎ Erd√©ly - V√°ndorl√°s v√©gtelen utakon
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK