Keresés

53,65Ron
40,24Ron

ElsŇĎ gener√°ci√≥s szabads√°g - T√≥th Kl√°ra
Magyar Szemle
Filmkritik√°k, publicisztik√°k 1990-2016

"...a cukros keny√©r, az acetonos lehelet √©s az √°jul√°s t√ľnet csup√°n. Egy t√°rsadalom hib√°s mŇĪk√∂d√©s√©nek egy√©rtelmŇĪ t√ľnete. Egy t√°rsadalom√©, amelyben √ļgy l√°tszik, nemcsak a "t√∂rv√©ny sz√∂ved√©ke", de a szoci√°lis h√°l√≥ is "mindig f√∂lfeslik valahol". S ha m√°r a n√©pi √≠r√≥kkal p√©ld√°l√≥ztak a riportban, ŇĎk sem a t√ľneteket √≠rt√°k le - azokat is -, de az okokra is r√°mutattak, √©s a megold√°st kerest√©k. De hol vannak ma az √≠r√≥k? Egy√°ltal√°n, hol van az √©rtelmis√©gi, aki nem csup√°n borzong, m√©ltatlankodik √©s szemles√ľtve akadozik kar√°csonykor, hanem felt√°r, elemez, k√≠m√©letlen√ľl szembes√ľl √©s szembes√≠t. Aki nem fogja be "p√∂r√∂s sz√°j√°t" egy szak√©rtŇĎi √°ll√°s√©rt, aki √©rv√©nyt szerez a t√∂rv√©nynek; aki kik√©ri mag√°nak, hogy √©jjel kettŇĎkor mutass√°k a magyar val√≥s√°got, nappal pedig katal√°n, brazil, amerikai s a j√≥ Isten tudja, mif√©le szappanoper√°kkal h√ľly√≠ts√©k. Hol van az √©rtelmis√©gi, aki az√©rt √©rtelmis√©gi, mert az igazs√°got nem √°ldozza f√∂l a lojalit√°s√©rt. Hol van? !"

"Gyermekkorom, majd ifj√ļs√°gom a hatvanas-hetvenes √©vekben mintha egy moziv√°szon elŇĎtt telt volna el. Bergman, Fellini, Wajda, Tarkovszkij, Jancs√≥, K√≥sa, S√°ra, Husz√°rik √©s a dokumentarist√°k filmjeit n√©zt√ľk megbŇĪv√∂lten, elvar√°zsoltan. S amikor √©ppen nem moziban voltunk, akkor besz√©lgett√ľnk a filmekrŇĎl klubokban, egyetemeken. A kelet-eur√≥pai film √©s a t√∂rt√©nelem - ez volt p√©ld√°ul az 1974-75-√∂s tan√©vben B√≠r√≥ Yvette budapesti b√∂lcs√©szkaron tartott szemin√°rium√°nak a c√≠me. Sokat tanultunk ezeken az elŇĎad√°sokon, Kelet-Eeur√≥p√°r√≥l is, a t√∂rt√©nelemrŇĎl is. Legt√∂bbet tal√°n akkor, amikor a k√∂vetkezŇĎ tan√©vben B√≠r√≥ Yvette elb√ļcs√ļzott tŇĎl√ľnk, mert kir√ļgt√°k a Filmkult√ļr√°b√≥l, s k√∂z√∂lt√©k vele, hogy az "orsz√°gb√≥l val√≥ t√°voz√°sa ellen nem emeltek kifog√°st". Nem sokkal elŇĎtte elvesz√≠tett√ľk a legend√°s filmkritikust, B. Nagy L√°szl√≥t is - s ha m√©g nem √©rtett√ľk is pontosan, de megsejtett√ľk, hogy mindaz, amirŇĎl besz√©lgett√ľnk oldottan, derŇĪsen, cseppet sem iskol√°san: a film √©s a t√∂rt√©nelem a mi idŇĎnkben √©s a mi t√©rs√©g√ľnkben nem j√°t√©k, nem csak mozi.
Ma, amikor a filmn√©z√©s m√°r a shopping centerek j√°rul√©ka, mint a fitneszszalon √©s a bili√°rdklub, neh√©z elk√©pzelni, mit jelentett mondjuk Tarkovszkij Andrej Rubljovja vagy Andrzej Wajda M√°rv√°nyembere a k√∂z√∂ns√©gnek a maga idej√©ben." (r√©szletek a k√∂tetbŇĎl)

ISBN: 6155227080
Kiadva : 2016.
Oldalsz√°m : 352
Méret [mm] : 134 x 200 x 18
Kötésmód : ragasztott kartonált
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. ElsŇĎ gener√°ci√≥s szabads√°g - T√≥th Kl√°ra
Kiadók
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK