Keresés

46,06Ron
36,85Ron

Az ugyanaz és a más - Vincent Descombes
L Harmattan Könyvkiadó Kft.
Lehet, hogy a 20. sz√°zadi francia gondolkod√≥k bizonyos √©rtelemben a n√©met filoz√≥fia tan√≠tv√°nyai (de h√°t ki nem az, Kant, Hegel, Marx √≥ta?), m√©gsem eg√©szen √ļgy √°ll a dolog, hogy csup√°n egyszerŇĪ befogad√≥k (pl√°ne ut√°nz√≥k) lenn√©nek. √Čppen ellenkezŇĎleg. A n√©met problematik√°t a legjobb francia hagyom√°nyokkal, mindenekelŇĎtt a pro- √©s kontra ? fŇĎk√©nt az ut√≥bbi idŇĎben ? egyar√°nt gyakran vitatott descartes-i perspektivizmussal szembes√≠tve ("az igazs√°g forr√°sa az ember"), e gondolkod√≥k (Sartre, Merleau-Ponty, Foucault, Althusser, Deleuze, Derrida, Lyotard, stb.) a francia filoz√≥fi√°t a 20. sz√°zad m√°sodik fel√©ben olyannyira gazdagg√° √©s soksz√≠nŇĪv√© tett√©k, hogy m√°ra m√°r minden√ľtt a vil√°gon a filoz√≥fiai gondolkod√°s egyik meghat√°roz√≥ ir√°nyzat√°v√° v√°lt.
√Čppen ez√©rt senkinek sem k√∂nnyŇĪ a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ iskol√°kba (fenomenol√≥gia, egzisztencializmus, strukturalizmus, lacano-althusseri marxizmus stb.) sorolhat√≥ francia filoz√≥fusok egyenk√©nt is rendk√≠v√ľl gazdag munk√°ss√°g√°t √°ttekinteni. Vincent Descombes azonban m√©gis tal√°l egy term√©kenynek tŇĪnŇĎ szempontot, aminek alapj√°n e feladat tal√°n sikeresen elv√©gezhetŇĎ, amikor k√∂nyve elej√©n ezt √≠rja: "A filoz√≥fia √ļjabb fejlŇĎd√©s√©t illetŇĎen Franciaorsz√°gban a nemzed√©k√©nek (ahogyan 1945 ut√°n mondt√°k) √°tmenet√©t l√°thatjuk a (ahogyan 1960-ban fogj√°k mondani) nemzed√©k√©be. A h√°rom H: Hegel, Husserl, Heidegger, s a gyanakv√°s h√°rom mestere: Marx, Nietzsche √©s Freud."
Vincent Descombes Az ugyanaz √©s a m√°s c√≠mŇĪ k√∂nyve nemzetk√∂zileg elismert alapmŇĪ mindenki sz√°m√°ra az eg√©sz a vil√°gon, aki a 20. sz√°zad francia filoz√≥fi√°j√°t tanulm√°nyozza. A RezonŇĎr sorozat teh√°t a legnagyobb √∂r√∂mmel, s azzal a nem titkolt rem√©nnyel teszi le a k√∂nyv ford√≠t√°s√°t a magyar k√∂z√∂ns√©g asztal√°ra, hogy n√°lunk is alapos tov√°bbgondol√°sra fogja majd az olvas√≥kat √©s a gondolkod√≥kat √∂szt√∂n√∂zni.

ISBN: 9789634142348
Kiadva : 2017.
Oldalsz√°m: 194 oldal
Kötés: Kartonborított, ragasztott
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Az ugyanaz és a más - Vincent Descombes
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK