Keresés

68,26Ron
58,02Ron

Az értelem ereje - Fallaci, Oriana
MŇĪvelt N√©p K√∂nyvkiad√≥
A harag-trilógia - 2. rész

Illiber√°lis.
Inkorrekt.
Igaz.

Oriana Fallaci a Harag - trilógia második kötetében még tovább megy, ítéletet hoz Európa felett, amely véleménye szerint már nem is Európa, hanem Eurábia, az Iszlám egyik gyarmata.

Egy k√∂nyv, ami elŇĎre l√°tta a j√∂vŇĎt. 2004-ban jelent meg Az √©rtelem ereje, amelyben Oriana Fallaci k√∂ny√∂rtelen√ľl szembes√≠ti a val√≥s√°ggal az √°ldemokratikus eur√≥pai int√©zm√©nyeket, az ENSZ-t √©s annak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szervezeteit, amelyeket a szabads√°g eltipr√≥inak nevez.
√Čles szavakkal b√≠r√°lja azt a k√©pmutat√°st is, amely orwelli m√≥don egyenlŇĎkre √©s m√©g egyenlŇĎbbekre osztja a kisebbs√©geket √©s mag√°t a t√∂bbs√©get is.
T√∂bb mint egy √©vtizeddel elŇĎre l√°tta a menek√ľltv√°ls√°gba szorult Eur√≥p√°t, ahol vannak, akiknek j√°r a sz√≥l√°sszabads√°g, vannak, akiknek nem. Vannak, akiknek kij√°r a tisztelet, akiknek tekintettel vannak t√∂rt√©nelmi-kultur√°lis √©rz√©kenys√©g√ľkre √©s vannak, akiknek nem. L√°tta, hogy olyan kor j√∂n, amelyben megk√©rdŇĎjelezik az eur√≥pai alap√©rt√©keket, az alkotm√°nyoss√°got, √©s mindezt an√©lk√ľl, hogy b√°rmif√©le val√≥s vita indulhatna a multikulturalizmusr√≥l, az integr√°ci√≥r√≥l.
De Fallaci tal√°n legles√ļjt√≥bb v√©lem√©nye - amint arr√≥l m√°r kor√°bbi, szint√©n nagy vihart kavart k√∂nyv√©ben, A harag √©s a b√ľszkes√©gben is √≠rt - az, hogy ennek oka nemcsak a k√©pmutat√°s, hanem a f√©lelem is.

Oriana Fallaci k√∂nyve alapmŇĪ mindazoknak, akik hisznek a zsid√≥ - kereszt√©ny Eur√≥pa hagyom√°nyaiban, akik Eur√≥p√°t √©s nem Eur√°bi√°t akarnak gyermekeiknek √∂r√∂ks√©g√ľl hagyni. Egy bestseller, ami ma m√©g aktu√°lisabb, mint megsz√ľlet√©sekor.

"A Baloldal nem vil√°gi. √Ėlt√∂zz√∂n b√°r feket√©be, v√∂r√∂sbe, z√∂ldbe, feh√©rbe vagy soksz√≠nŇĪbe, a Baloldal vall√°snak sz√°m√≠t. Felekezeti jellegŇĪ. Abban az √©rtelemben, hogy olyan ideol√≥gi√°b√≥l fakad, aminek vall√°si term√©szete van, vagyis olyan ideol√≥gia, ami Abszol√ļt Igazs√°gk√©nt t√ľnteti fel mag√°t. Egyik oldalon ott a J√≥, a m√°sik oldalon a Gonosz. Egyik oldalon a J√∂vŇĎ Napja kel fel, a m√°sik oldalon koroms√∂t√©t. Egyik oldalon a saj√°t h√≠vei, a m√°sikon a hitetlenek, sŇĎt hitetlen-kuty√°k. A Baloldal egy Egyh√°z. Nem az a fajta Egyh√°z, mint ami a kereszt√©nys√©gen alapul, vagyis amelyik n√©mileg nyitott a szabad akaratra, ink√°bb olyan Egyh√°z, ami az Iszl√°mra hasonl√≠t. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an azt tartja, hogy olyan Istene van, aki a J√≥nak √©s az Igazs√°gnak a let√©tem√©nyese. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an soha nem ismern√© el a hib√°it √©s a t√©ved√©seit. T√©vedhetetlennek tartja mag√°t, soha nem k√©r bocs√°natot. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an olyan vil√°got k√∂vetel, amit a saj√°t k√©p√©re √©s hasonl√≥s√°g√°ra form√°l √°t, olyan t√°rsadalmat, ami a pr√≥f√©t√°j√°nak, Karl Marxnak az ig√©j√©n √©p√ľl fel. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an rabszolg√°v√° teszi a saj√°t h√≠veit, megf√©leml√≠ti ŇĎket, akkor is ostob√°v√° teszi ŇĎket, ha am√ļgy √©rtelmesek lenn√©nek. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an nem fogadja el, ha m√°sk√©pp gondolkozol, √©s ha m√°sk√©pp gondolkozol, semmibe vesz t√©ged. Lej√°rat, elj√°r veled szemben, megb√ľntet, √©s ha a Kor√°n, vagyis a P√°rt megparancsolja, hogy l√∂vessenek le t√©ged, akkor lel√∂vet. Az Iszl√°mhoz hasonl√≥an teh√°t illiber√°lis. Tekint√©lyelvŇĪ, totalit√°rius, m√©g akkor is, ha elfogadja a demokr√°cia j√°t√©kszab√°lyait. Nem v√©letlen, hogy az iszl√°mra √°tt√©rt olaszok kilencven√∂t sz√°zal√©ka a Baloldal vagy a Sz√©lsŇĎ Baloldal v√∂r√∂s-fekete soraib√≥l ker√ľl ki." (r√©szlet a k√∂nyvbŇĎl)

ISBN: 6155617089
Kiadva : 2016.
Oldalsz√°m : 256
Méret [mm] : 140 x 215 x 17
Kötésmód : ragasztott kartonált
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
Akik megvették a terméket még ezt is választották:
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. Az értelem ereje - Fallaci, Oriana
    Az értelem ereje - Fallaci, Oriana
    68,26Ron
    58,02Ron (Kateg√≥ria: Politol√≥gia)
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK