Keresés

123,08Ron
98,46Ron

Az elsŇĎ √©s m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ k√©pes t√∂rt√©nete - Barta R√≥bert
Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.
A h√°bor√ļk √©vsz√°zada
A francia forradalom kezdet√©tŇĎl az I. vil√°gh√°bor√ļ kit√∂r√©s√©ig tart√≥ idŇĎszakot (1789-1914) a t√∂rt√©net√≠r√°s nem v√©letlen√ľl nevezi "hossz√ļ 19. sz√°zadnak". A korszak m√°r √∂nmag√°ban is hosszabb egy √©vsz√°zadn√°l, de a jelzŇĎ elsŇĎsorban az eur√≥pai √©s a vil√°gt√∂rt√©nelemben ekkor bek√∂vetkezett gy√∂keres √°talakul√°sok miatt indokolt. A polg√°ri forradalmak t√∂bb hull√°ma mellett √ļj nemzet√°llamok alakultak ki, melyek a modernkori gyarmatos√≠t√°s gyŇĎztesei √©s azok kih√≠v√≥i, valamint fŇĎk√©nt √©s t√∂rt√©neti gy√∂kerei miatt katona√°llamk√©nt mŇĪk√∂dŇĎ nagyhatalmak mellett tart√≥san meghat√°rozt√°k az akkori Eur√≥pa t√∂rt√©net√©t. Mindezekkel p√°rhuzamosan zajlott az ipari forradalom, mely a gazdas√°got √©s a t√°rsadalmat, az √©letm√≥dot, az eszm√©ket, de m√©g a k√∂z√≠zl√©st √©s a mŇĪv√©szeteket is alapvetŇĎen √°talak√≠totta.
A magyar √©s nemzetk√∂zi t√∂rt√©net√≠r√°sban is egyre ink√°bb elfogadott√° v√°lt a "r√∂vid 20. sz√°zad" kifejez√©s, amelynek √©rtelm√©ben a korszak kezdete nem a sz√°zadfordul√≥, hanem az I. vil√°gh√°bor√ļ kit√∂r√©se; lez√°r√°sa pedig nem az ezredfordul√≥, hanem a Szovjetuni√≥ sz√©tes√©se, a hidegh√°bor√ļ lez√°r√°sa. A h√°bor√ļk √©vsz√°zada k√©t vil√°gh√°bor√ļt (1914-1918, 1939-1945), egy azok k√∂z√© be√©kelŇĎd√∂tt √°tmeneti idŇĎszakot (1918-1939) √©s egy teljesen √ļj t√≠pus√ļ szuperhatalmi szemben√°ll√°st (1947-1991) hozott. Ez alatt nem csup√°n birodalmak estek sz√©t √©s √ļj √°llamok j√∂ttek l√©tre, de a modernkor teljesen √°talak√≠totta a gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi viszonyokat, √ļj eszm√©k terjedtek el, √©s milli√≥k √©letform√°ja, gondolkod√°sm√≥dja v√°ltozott meg. Eur√≥pa elvesz√≠tette a vil√°gban addig bet√∂lt√∂tt vezetŇĎ szerep√©t, aminek legnyilv√°nval√≥bb jele a Brit Birodalom fokozatos sz√©tes√©se. A 20. sz√°zadban Eur√≥pa sors√°t t√∂rt√©net√©ben elsŇĎ √≠zben nem eur√≥pai hatalmak d√∂nt√∂tt√©k el. A korszak olyan m√©rt√©kŇĪ √©s m√©lys√©gŇĪ √°talakul√°sokat hozott, amelyek t√ľkr√©ben a 19. sz√°zad √©s a kor√°bbi idŇĎszak az idilli b√©ke kor√°nak tŇĪnhettek.
A katonai erŇĎ √©s a katonai eszk√∂z√∂k korl√°tlan alkalmaz√°sa miatt v√°lt a k√©t vil√°gh√°bor√ļ a 20. sz√°zadi t√∂rt√©nelem legv√©resebb √©s legink√°bb sorsford√≠t√≥ korszak√°v√°.
A k√∂tet a h√°bor√ļk √©vsz√°zad√°nak k√©t legnagyobb konfliktus√°t az √ļjabb kutat√°sok eredm√©nyeit felhaszn√°lva √©s korabeli fot√≥k, plak√°tok, t√©rk√©pek, √°br√°k, t√°bl√°zatok seg√≠ts√©g√©vel pr√≥b√°lja k√∂zelebb hozni az olvas√≥k√∂z√∂ns√©ghez.

ISBN: 9789635964628
Oldalsz√°m: 456
Méret: 210x300
Kötésmód: Keménytábla
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK