Keresés

46,23Ron
34,67Ron

A Pece-partról jöttem - Varga Vilmos
Mag√°nkiad√°s
"Beismerem, v√°g√°ns √©letet √©ltem." De mi m√°st tehetett volna az a sz√≠nmŇĪv√©sz, aki, ha ki√°llt a sz√≠npadra, egyszerre tŇĪnt Ady, Wass Albert √©s Fran√ßois Villon reinkarn√°ci√≥j√°nak...
√ďri√°si ŇĪrt hagyott maga ut√°n Erd√©ly nagyv√°radi sz√≠n√©szkir√°lya, akinek filmv√°szonra k√≠v√°nkoz√≥ reg√©nyes √∂n√©let√≠r√°s√°ban nem csak a magyar mŇĪv√©szvil√°g, de a rom√°niai mindennapok kisebbs√©gi megal√°ztat√°s√°nak t√∂rt√©nelme is v√©gigvonul. Az √∂t√∂dik kiad√°st meg√©rt k√∂tetbŇĎl kider√ľl, milyen kegyetlen, neh√©z √©s persze "v√°g√°ns" hat√°sok vezett√©k el a p√°ly√°ig Varga Vilmost (1931-2016), aki sz√©pen lassan az √∂r√∂kk√© k√≠s√©rletezŇĎ, megalkuv√°st nem ismerŇĎ magyar mŇĪv√©sz archet√≠pus√°v√° v√°lt. Nem t√ļlz√°s kijelenteni, hogy b√°tor - √©s t√∂bbsz√∂r betiltott - alak√≠t√°sai n√©lk√ľl nehezebb lett volna magyarnak lenni a dikt√°tor Rom√°ni√°j√°ban. De a rendszerv√°lt√°s ut√°n sem vesztett a lend√ľletbŇĎl: v√©gigturn√©zta Eur√≥p√°t, anyanyelvi misszi√≥t v√°llalt Ady, Villon √©s Mad√°ch seg√≠ts√©g√©vel, 320 ezer kilom√©tert utazott, csak hogy elvigye a magyar sz√≥t Ulmig, Stockholmig, a tengerent√ļlig. Feles√©g√©vel, Kiss T√∂r√©k Ildik√≥ sz√≠nmŇĪv√©sznŇĎvel mindek√∂zben l√©trehozta az orsz√°g egyetlen mag√°nsz√≠nh√°z√°t, ahol az elsŇĎk k√∂z√∂tt fedezt√©k fel √ļjra Wass Albertet.
A szellem sorsa egy√©rtelmŇĪ a haza √©s a nemzet sors√°val. M√°rai mellett ezt Varga Vilmos is tudta √©s vallotta is, amit a mai fesz√ľlt vil√°ghelyzetben sem lehet el√©gszer hangs√ļlyozni. Ez√©rt aktu√°lis, kortalan ez a k√∂nyv, ak√°r csak a szerzŇĎje volt. (Bal√°zs D. Attila)

Varga Vilmos 1931-ben sz√ľletett a Bihar megyei Hegyk√∂zkov√°csiban. Sz√≠nmŇĪv√©szeti tanulm√°nyait a marosv√°s√°rhelyi Szentgy√∂rgyi Istv√°n Sz√≠nmŇĪv√©szeti FŇĎiskol√°n v√©gezte. Diploma ut√°n 1957-ben a temesv√°ri sz√≠nh√°z magyar tagozat√°hoz szerzŇĎd√∂tt, innen ker√ľlt 1968-ban a nagyv√°radi t√°rsulathoz, amelynek 27 √©vig vezetŇĎ sz√≠n√©sze volt (1968-95). 1983-85-ben a bukaresti I. L. Caragiale Film- √©s Sz√≠nmŇĪv√©szeti Akad√©mi√°n rendezŇĎi oklevelet is szerzett. Az orsz√°gos elismer√©st sz√≠nh√°zi alak√≠t√°sain k√≠v√ľl egy√©ni irodalmi estjeivel szerezte. Legend√°s Ady √©s Villon estjeinek mŇĪsora nagylemezen is megjelent, ami a mŇĪv√©sz n√©pszerŇĪs√©g√©t a hat√°ron t√ļl is meg n√∂velte. A hetvenes √©vek v√©g√©tŇĎl t√∂bb elŇĎad√°st tartott a Kal√°ka egy√ľttessel.

D√≠jai, kit√ľntet√©sei:
Országos Színházi Fesztivál I. díj /1969/ Bukarest
Ex-aequo-díj /1973/ Bákó
Ady - emlékplakett az magyar kormánytól / 1977/
Dénes Zsófia Ady-alapítvány díja /1985/
Magyar r√°di√≥ d√≠ja a Megfogyva b√°r... mŇĪsor√©rt /1994/
Litera-turné díj Bp. /1995/
A legjobb f√©rfialak√≠t√°s d√≠ja / P√°sk√°ndi: K√©rj√ľk a l√°bat let√∂r√∂lni /1999/
A legjobb férfialakítás díja / Kocsis István: Bolyai János /2002 /
Kisebbségi Színházak Kollokviuma Közönségdíj /2003/ (Wass Albert: Üzenet az otthoni hegyeknek)
Magyar √Ėr√∂ks√©g D√≠j /2007/
Marosv√°s√°rhelyi Sz√≠nmŇĪv√©szeti Egyetem - Aranyoklev√©l /2008/ - 50 √©ves sz√≠nmŇĪv√©szi p√°lya
RMDSZ Bihar - √ČletmŇĪd√≠j /2009/
EMKE - Gróf Bánffy Miklós-díj /2014/
Magyar Keresztény Akadémia - Cornelius-díj /2015/
Magyar Kult√ļra Lovagja /2016/

ISBN: 9789730249873
Kiadva : 2018.
Oldalsz√°m: 298 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. A Pece-partról jöttem - Varga Vilmos
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK