Keresés

129,31Ron
109,91Ron

A magyar nyelvt√∂rt√©net k√©zik√∂nyve - Kiss JenŇĎ - Pusztai Ferenc
TINTA K√ĖNYVKIAD√ď KFT
Nemzeti kult√ļr√°nk legfŇĎbb hordoz√≥ja a magyar nyelv. T√∂bb √©vezredes t√∂rt√©nete sokakat √©rdekel. A magyar nyelvt√∂rt√©net k√©zik√∂nyve k√∂z√©rthetŇĎ m√≥don foglalja √∂ssze az eddigi vizsg√°latok meg√°llap√≠t√°sait, kieg√©sz√≠tve ŇĎket a leg√ļjabb kutat√°sok eredm√©nyeivel.
A k√∂tet a magyar nyelv h√°rom √©s f√©l ezer √©ves t√∂rt√©net√©t a k√∂vetkezŇĎ √∂t nagy korszakra bontva t√°rgyalja: ŇĎsmagyar kor; √≥magyar kor; k√∂z√©pmagyar kor; √ļjmagyar kor √©s az √ļjabb magyar kor.
A k√©zik√∂nyvben az elm√©leti k√©rd√©sek felvet√©se (a nyelvi v√°ltoz√°s mik√©ntje, a v√°ltoz√°s √©s a nyelvt√∂rt√©net kapcsolat√°nak mibenl√©te) √©s tiszt√°z√°sa ut√°n az √©rdeklŇĎdŇĎk r√©szletes k√©pet kapnak a legfontosabb magyar nyelveml√©kekrŇĎl, valamint a magyar helyes√≠r√°s √©s hangjel√∂l√©s t√∂rt√©net√©rŇĎl.

A magyar nyelv t√∂rt√©net√©t a k√∂vetkezŇĎ nagy fejezetekre bontva mutatj√°k be a szerzŇĎk:

Nyelvtantörténet: hangtörténet, morfématörténet, szófajtörténet, mondattörténet, szövegtörténet.
Lexikatörténet: szókészlettörténet, szójelentés-történet, tulajdonnév-történet.
Nyelvváltozat-történet: nyelvjárástörténet, szaknyelvtörténet, köznyelvtörténet.

A kor√°bbi nyelvt√∂rt√©neti munk√°khoz k√©pest √ļjdons√°g a magyar nyelvk√∂z√∂ss√©g t√∂rt√©net√©nek bemutat√°sa t√∂rt√©neti-mŇĪvelŇĎd√©st√∂rt√©neti √°ttekint√©sben, t√°rgyalva a K√°rp√°t-medence etnikai v√°ltoz√°s√°t is.
A Mellékletben kapott helyet a Nyelvtörténeti szakszó-tár, a Bibliográfia és a Tárgymutató. A kötet végén 30 színes tábla, térkép található.
A magyar nyelvt√∂rt√©net k√©zik√∂nyv√©nek szerves elŇĎzm√©nye a szerzŇĎg√°rd√°t√≥l 2003-ban megjelent Magyar nyelvt√∂rt√©net c√≠mŇĪ monogr√°fia. Az elŇĎzm√©nyhez k√©pest a jelen k√∂tet √ļj szerkezetŇĪ, √©s annak ellen√©re, hogy kisebb terjedelmŇĪ, t√∂bb √ļj r√©szt is tartalmaz. √öj fejezet ismerteti a nyelveml√©keket √©s a tulajdonnevek t√∂rt√©net√©t, s ugyancsak √ļjak a nyelvj√°r√°sok, a szaknyelvek √©s a k√∂znyelv t√∂rt√©net√©t t√°rgyal√≥ fejezetek.
A magyar nyelvt√∂rt√©net k√©zik√∂nyv√©nek legt√∂bb szerzŇĎje m√∂g√∂tt t√∂bb √©vtizedes nyelvt√∂rt√©neti kutat√°si tapasztalat √©s egyetemi oktat√≥munka √°ll. A k√∂tet sz√©les szakmai √∂sszefog√°s eredm√©nyek√©ppen sz√ľletett meg.
A kiadv√°ny, mint c√≠me is mutatja, egyr√©szrŇĎl k√©zik√∂nyv, amelyben a magyar nyelv t√∂rt√©net√©nek egy-egy felvetŇĎdŇĎ k√©rd√©s√©re szakszerŇĪ eligaz√≠t√≥ feleletet kap az √©rdeklŇĎdŇĎ, m√°sr√©szrŇĎl √©rdekfesz√≠tŇĎ olvasm√°ny, mely a magyar nyelv t√∂rt√©net√©t mozgat√≥ nyelvi v√°ltoz√°sokat mutatja be.

ISBN: 9789634091189
Kiadva : 2018.
Oldalsz√°m : 548 oldal
K√∂t√©s: kem√©nyt√°bla, v√©dŇĎbor√≠t√≥
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. A magyar nyelvt√∂rt√©net k√©zik√∂nyve  -  Kiss JenŇĎ - Pusztai Ferenc
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK