Keresés

64,56Ron
51,65Ron

A hagyományos szántóföldi növénytermesztés...
General Press Kiadó
...a moldvai csángó magyaroknál

SzerzŇĎ: Hal√°sz P√©ter

A moldvai cs√°ng√≥ magyarok a XIV. sz√°zadt√≥l a XVIII. sz√°zadig k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√∂rt√©nelmi okok miatt √ļjabb √©s √ļjabb csoportokban telep√ľltek a K√°rp√°t-medenc√©bŇĎl mai lak√≥hely√ľkre, a hegyl√°nc t√ļloldal√°ra, a Szeret √©s a Prut foly√≥ √°ltal hat√°rolt ter√ľletre. Itt azt√°n a magukkal hozott termel√©si hagyom√°nyaikat moldvai √©s balk√°ni hat√°sok form√°lt√°k, mik√∂zben napjainkig megŇĎrizt√©k annak t√∂bb archaikus elem√©t. Tudom√°nyos szempontb√≥l fontos teh√°t, hogy felt√°rjuk √©s bemutassuk a moldvai cs√°ng√≥k √°ltal haszn√°lt f√∂ldmŇĪvel√©si technol√≥gi√°kat, a paraszti gazdas√°gok eszk√∂zkincs√©t, belsŇĎ rendszer√©t, a vet√©sszerkezet alak√≠t√°sakor √©rv√©nyes√ľlŇĎ szempontokat, valamint a paraszts√°g √©rt√©krendj√©t, gazd√°lkod√°s√°nak √∂kon√≥mi√°j√°t.
E k√∂nyv szerzŇĎje a csaknem f√©l √©vsz√°zados moldvai gyŇĪjtŇĎmunk√°ja sor√°n folyamatosan r√∂gz√≠tette a sz√°nt√≥f√∂ldi n√∂v√©nytermeszt√©sre vonatkoz√≥ ismereteket, ma m√°r j√≥r√©szt p√≥tolhatatlanul feled√©sbe mer√ľlt anyagot ŇĎrizve meg magn√≥szalagjain, c√©dul√°in. Nemcsak az eredeti gy√∂kereket √©s a sz√©kelys√©g felŇĎl √©rkezŇĎ hat√°sokat veszi sz√°mba, hanem a saj√°tos cs√°ng√≥ gazd√°lkod√°si kult√ļr√°t jelentŇĎsen form√°l√≥ rom√°n gyakorlatot is.
A k√∂nyv fŇĎ t√©m√°ja a moldvai magyarok hagyom√°nyos f√∂ldmŇĪvel√©se, n√∂v√©nytermeszt√©se, hiszen sok√°ig ez jelentette a magyars√°g eme szerencs√©tlen sors√ļ k√∂z√∂ss√©g√©nek a meg√©lhet√©s√©t, j√≥ vagy rossz √©letlehetŇĎs√©geit. Mindazon√°ltal a k√∂tet a moldvai cs√°ng√≥k mezŇĎgazdas√°g√°nak hat√©konys√°g√°t, leg√ļjabb kori kil√°t√°sait is vizsg√°lja, sorsk√©rd√©seiket n√©prajzi, szociogr√°fiai eszk√∂z√∂kkel t√°rja fel √©s mutatja be.

ISBN: 9636436575
Kiadva : 2015.
Oldalsz√°m : 424
Méret [mm] : 142 x 197 x 21
Kötésmód : ragasztott kartonált
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. A hagyományos szántóföldi növénytermesztés...
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK