Keresés

64,50Ron
49,99Ron

A Fuggerek - Ogger, G√ľnter
Kelly Kiadó
Mai vil√°gunk kialak√≠t√°s√°ban hatalmas szerepe volt egy augsburgi bank√°rcsal√°dnak, a Fuggereknek. A dinaszti√°t 1367-ben alap√≠totta egy szeg√©ny, vid√©ki tak√°cs, Hans Fugger. Alig sz√°z√∂tven √©vvel k√©sŇĎbb m√°r a N√©met-r√≥mai Birodalom vagyon√°nak egytizede az ŇĎ kez√ľkben volt. P√°p√°k, kir√°lyok √©s cs√°sz√°rok ostromolt√°k ŇĎket folyamatosan √ļjabb √©s √ļjabb hitelek√©rt, amelyeket minden esetben bus√°s haszon ellen√©ben foly√≥s√≠tottak.
A Fuggerek zseni√°lis √ļj√≠t√≥k voltak. Felismert√©k, hogy az √ľzleti √©letben az inform√°ci√≥ a legnagyobb √©rt√©k. Titkosszolg√°latokat megsz√©gyen√≠tŇĎ h√≠rh√°l√≥zattal rendelkeztek, √≠gy sokszor m√°r akkor lecsaptak egy-egy lehetŇĎs√©gre, amikor versenyt√°rsaik m√©g nem is hallottak r√≥la. Arra is r√°j√∂ttek, hogy az inform√°ci√≥k alak√≠t√°s√°val tov√°bbi elŇĎny√∂kh√∂z juthatnak, √©s gyakorlatilag megteremtett√©k a h√≠rszerz√©st, az √ľzleti √ļjs√°g√≠r√°st, de ŇĎk vezett√©k be a h√°rmas k√∂nyvel√©s rendszer√©t is.
R√∂vid idŇĎn bel√ľl szinte az eg√©sz eur√≥pai kereskedelem a fel√ľgyelet√ľk alatt √°llt a rabszolga-kereskedelemtŇĎl a fŇĪszerimporton √°t az egyh√°zi feloldoz√°st ad√≥ b√ļcs√ļc√©dul√°k terjeszt√©s√©ig. Egy idŇĎ ut√°n r√°j√∂ttek, hogy a b√°ny√°szatban milyen hatalmas profit rejlik, ez√©rt a teljes b√°nyaipart igyekeztek az ir√°ny√≠t√°suk al√° vonni. Mindenhol megjelentek, ahol p√©nzt szimatoltak. Eur√≥pa √∂sszes nagyobb v√°ros√°ban nyitottak kirendelts√©geket, de jelen voltak Amerik√°ban √©s Afrik√°ban is. Ugyanakkor ŇĎk alap√≠tott√°k 1514-ben Augsburgban a vil√°g elsŇĎ szoci√°lis telep√ľl√©s√©t - mely a mai napig mŇĪk√∂dik - szeg√©ny, katolikus vall√°s√ļ, augsburgi polg√°rok sz√°m√°ra. Az ott lak√≥kt√≥l mai √©rt√©ken sz√°molva √©vi 0.88 eur√≥ b√©rleti d√≠jat k√©rnek, ezen fel√ľl elv√°rj√°k, hogy az alap√≠tv√°nytevŇĎ √©s csal√°dtagjai lelki √ľdv√©√©rt mindennap mondjanak el h√°rom im√°t: egy hiszekegyet, egy miaty√°nkot √©s egy √ľdv√∂zl√©gyet.
A maga kor√°ban Anton Fuggert a vil√°g leggazdagabb ember√©nek tartott√°k, csal√°djuk igazi nemzetk√∂zi hatalmass√°gg√° v√°lt, de k√∂ny√∂rtelen √ľzletpolitik√°juk √©s m√©rhetetlen kapzsis√°guk rengeteg ellens√©get szerzett nekik. T√°rsadalmi meg√≠t√©l√©s√ľket j√≥l p√©ld√°zza, hogy a magyar nyelv "fukar" szava a csal√°d nev√©bŇĎl ered. Mott√≥nak az al√°bbi mondatot v√°lasztott√°k:
"Addig akarok pénzt keresni, amíg tudok!"


ISBN: 9639943322
Kiadva : 2009
Kötésmód : ragasztott kartonált
Oldalsz√°m : 352
Méret [mm] : 143 x 204 x 24
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. A Fuggerek  - Ogger, G√ľnter
    A Fuggerek - Ogger, G√ľnter
    64,50Ron
    49,99Ron (Kateg√≥ria: Egy√©b)
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK