Keresés

59,20Ron
47,36Ron

1916 - a fordulat éve - Egry Gábor - Kaba Eszter
Napvilág Kiadó
Tanulm√°nyok a Nagy H√°bor√ļr√≥l

A 20. sz√°zad elsŇĎ √©vtizedei legal√°bb annyira sz√≥ltak az √ļtkeres√©srŇĎl √©s ezzel mag√°nak a liberalizmusnak az √°talakul√°s√°r√≥l, mint a boldog b√©keidŇĎk nyugalm√°r√≥l.
Az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ r√©szben felgyors√≠totta mindezt, de a modernit√°s Janus-arca is hamar megmutatkozott. A t√∂meges h√°bor√ļ, az iparos√≠tott gyilkol√°s, a dehumaniz√°l√≥ propaganda, a fell√°ngol√≥ antiszemitizmus, a civil lakoss√°ggal szembeni √°llami erŇĎszak egy√°ltal√°n nem kiv√©teles, egyedi jelens√©g volt, hanem t√∂meges tapasztalat. A h√°bor√ļ m√°s t√©ren is alapvetŇĎen form√°lta √°t a t√°rsadalmat, √©ppen az√©rt, mert kor√°bban soha nem mozg√≥s√≠tott√°k annak minden oszt√°ly√°t a gyŇĎzelem √©rdek√©ben.
Magyarorsz√°g r√©szese volt mindezeknek a v√°ltoz√°soknak. Saj√°toss√°gai, az ipar √©s mezŇĎgazdas√°g ar√°nya, a nemzetis√©gek nagy sz√°ma, a v√°rosiasod√°s k√ľl√∂nbs√©ge Budapest, a metropolisz, √©s a vid√©ki k√∂zepes √©s kisv√°rosok k√∂zt megmutatkoztak ugyan az egyes jelens√©gek r√©szleteiben, de a t√°rsadalom mozg√≥s√≠t√°sa, a nŇĎi √©s f√©rfiszerepek v√°ltoz√°sa, a gazdas√°gi √°gazatok jelentŇĎs√©g√©nek eltol√≥d√°sa, az √°llami √ļjraeloszt√°s √©s beavatkoz√°s ir√°nti ig√©ny, a kult√ļra nemzetk√∂zi vil√°g√°t hirtelen felszabdal√≥ nacionalista indulatok, a radikaliz√°l√≥d√≥ nacionalizmus elt√©veszthetetlen√ľl jelen voltak 1916-ban. A k√∂vetkezŇĎ √©vben kezdŇĎdŇĎ forradalmi hull√°mhoz k√©pest 1916 olyan kiindul√≥pontot k√≠n√°l, ahonnan m√©g a r√©gi, de m√°r az √ļj vil√°g is egyszerre bel√°that√≥.
A k√∂tet kilenc tanulm√°nya ezt a v√°ltoz√°st mutatja be, √©s a korszak hossz√ļ t√°v√ļ t√°rsadalmi √°talakul√°sait vizsg√°lva egyben arra is r√°mutat, mi√©rt vezettek a nagy h√°bor√ļ okozta v√°ltoz√°sok 1918-1919-hez, a Monarchia sz√©tes√©s√©hez √©s Magyarorsz√°g k√©t forradalm√°hoz √©s ellenforradalm√°hoz.

ISBN: 9789633384183
Kiadva : 2017.
Oldalsz√°m : 303. oldal
Kötés: kemény kötés
Vélemények
Nem akarja m√©g megvenni, de szeretn√© k√©s√Ķbb el√Ķvenni?
Tegye a saját Könyvespolcára. (Csak regisztrált, belépett felhasználóknak)
ElŇĎzm√©nyek
Mostanában megtekintett termékek
  1. 1916 - a fordulat éve -  Egry Gábor - Kaba Eszter
Bejelentkezés
A kosara √ľres
Kategóriák
Kiadók
Kiadó információ
Mesélje el másoknak
 
Mes√©lje el valakinek akit √©rdekelhet term√©k√ľnk!
FACEBOOK